Korunk egészségtelen életmódja következtében, egyre gyakoribbak az emésztőrendszer megbetegedései. Az alma típusú elhízás esetén, amikor a súlyfelesleg jelentős része a hasi területen található, szintén gyakori panasz lehet a has puffadása.
De a puffadás okai lehetnek az emésztőrendszer elégtelen működése, az IBS azaz irritábilis bél szindróma, a gyulladások, sérvek miatt kialakuló részleges bélelzáródás, a bélmozgások bénulása (paralitikus ileus) vagy a gyomor túl gyorsan bekövetkező kiürülésének betegsége, a dumping szindróma.
Súlyos betegségek, például az egyes gyomor, petefészek, máj-, méhdaganatok, májzsugor, vastagbél tumor szintén lehetnek a puffadás okai. Enyhébb lefolyású, krónikus vagy akut kórképeknek egyaránt lehet az egyik jellemző tünete a puffadás.
A vastagbél nyálkahártyájának kitüremkedéses betegségében (diverticulosis), reflux betegségben, menstruációs zavarok esetén vagy a petefészek policisztás (PCOS) megbetegedésekor szintén gyakori panasz lehet. A bélrendszerre ható vírusos, bakteriális vagy féregfertőzéseknek is gyakori kísérője lehet a feszülő has érzése.
A puffadás okai fellehetőek a hasnyálmirigy megbetegedéseiben, az epe-utakban keletkező elváltozásokban, a vékonybelek baktériumflórájának túlburjánzása során. Sokszor a vírusos vagy bakteriális fertőzéseket követően, a vékonybél nyálkahártyájának sérülése is előidézi a hasnak a puffadását.
A vékonybél nyálkahártyájának illetve baktériumflórájának elváltozásai következtében, egyes betegségek után vagy bizonyos kórképekben, akár tartósan is lecsökken a szervezet tejcukor lebontó képessége. Ilyenkor átmeneti vagy tartós laktóz-intolerancia alakul ki, aminek jellegzetes tünete a tejes ételek fogyasztása utáni túlzott bélgáz termelődés és a puffadás.
A puffadás okai közé tartozhat a segédanyagként tejcukrot tartalmazó gyógyszerek mellékhatásaként jelentkező puffadás érzés, de a hashajtók is könnyen okozhatnak ilyen panaszokat. A vastagbél tágulásával (megacolon) járó kórképek, fertőzések (Chagas-kór) is előidézhetnek ilyen tüneteket.
A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk
A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.