A szőlészet és borászat szép múltra tekint vissza egész Európa területén, de kiváltképpen Franciaország számít kiemelkedő szőlőtermesztő vidéknek. Nem is csoda, hogy a pezsgő eredete is francia, hiszen ahol megszületett, Champagne-ban, évszázadok óta termesztettek szőlőt. A pezsgő a borok királyaként is ismert, hiszen jellemzően, a finom borokat az úri társaság kiváltságának tekinteték.
Érdekes módon, a magyar borászok sem szégyenkezhetnek a pezsgő előállításában. A magyar bortermelők közvetlenül a nemes ital készítési titkainak a feltárása után, az elsők között kezdtek vele foglalkozni. Nem hiába foglalkoztak több száz éven keresztül a borászok a királyi ital titkaival. Szép utat járt be a magyar pezsgő megalkotása is, olyannyira szépet, hogy 2011-ben a Szent István muskotály aranyérmes lett.
Mindezt az eredményt a borok hazájában érte el, Franciaországban, ahol 24 ország 554 nemes itala állt a startvonalhoz. A pezsgő évszázadok óta a különleges italok közé tartozik, ezért a speciális ünnepi alkalmak kedvelt itala. Lássuk, hogy mire érdemes figyelni a fogyasztás alakalmával! A szabály többnyire az, hogy hidegen kell fogyasztani, az optimális hőmérséklet 4-7 Celsius fok, de inkább hidegebb legyen, mint szobahőmérsékletű. Nem szabad mélyhűtőbe tárolni! A kereskedelembe vásárolható pezsgő már megérett borok, a tárolásuk nem fokozza az ízüket, sőt, inkább az ellenkezője érhető el vele. Felbontás után speciális műanyag vagy parafa dugóval kell lezárni és hűtőben 2-3 napig megtartja eredeti ízét, aromáját. Ehhez a nemes italhoz kecses talpas poharak dukálnak, valamint érdemes közvetlenül a fogyasztás előtt felbontani.