Manapság sok gyártó szereti levédeni a termékét, biztosítva ezzel annak egyediségét. A francia szőlősgazdák sokat adnak arra, hogy a cognac csak náluk készülhet.
Ennek van valami logikája, hiszen így senki más nem készíthet ilyen névvel italt, csak Cognac község termelői. A recept mintegy 300 éve változatlan, meghatározott fajta szőlőkből készülhet az ital, amelyek borait rézüstben, kétszeres lepárlással főzik át. Ezek után tölgyfahordóban érlelik, minimum 2 éven át.
A készítés szabályai között az is előírt, hogy a hordókészítéshez használt tölgyfának is a régióból kell származnia. A szigorú főzési és elkészítési feltételek biztosítják, hogy a cognac állandó minőséggel bír.
A fogyasztásra nem annyira kellemes, nagyon száraz, magas savtartalmú fehér borok párlata adja az egyedi ízű italt. Az érlelésre szánt 2 év a minimum, a kereskedelemben találhatók több tíz éves üvegek is. Forgalomba kerülés előtt 40% alkoholtartalomra hígítják, de az is előfordul, hogy többféle párlat keverékéből állítják elő.