A XVII. században a Karib-térség cukornádültetvényén tevékenykedő rabszolgák rájöttek, hogy a cukorkészítés melléktermékéből alkohol erjeszthető. Az így kapott szeszt lepárolták és ezeknek a rabszolgáknak hála, megszületett a rum. A mai rumot általában tölgyfahordókban érlelik, barnás színét pedig a karamelltől kapja.
Sokan fogyasztják tisztán, önmagában vagy jéggel. Koktélok kedvelt alapanyaga, például a narancsos-fahéjas ital, a Grenada, de a kólás Cuba Libre hozzávalója is. Közkedvelt a rumos kávé és népszerű adaléka a süteményeknek is. Puncs szeleten kívül, például megbolondíthatjuk vele a kókuszgolyót is. A Karib-térség kultúrájának meghatározó itala.
Korábban, még a rabszolgakereskedelem idején fizetőeszközként is funkcionált. Az elnevezése egyesek szerint a cukor latin nevének rövidített változata, mások szerint a „rumbillion” zűrzavar szóból ered. Más cukornád szirupból készült italok már az ókorban megjelentek, még Marco Polo feljegyzései között is említésre került egy cukorból erjesztett párlat.
A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk
A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.